
La Federació Catalana d'Autisme (FECCA), en coordinació amb la Confederación Autismo España, la Confederación Española de Autismo (FESPAU) i Autism Europa, promouen una campanya de conscienciació per donar a conèixer aquest trastorn a la societat i atreure l'atenció sobre les necessitats i la realitat de les persones amb Trastorn de l' espectre de l'Autisme (TEA) i les seves famílies.
"Trenquem junts barreres per l'autisme. Fem una societat accessible" és el tema triat pels anys 2017 i 2018 per celebrar el 2 d'abril el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme.
Les persones amb autisme s'enfronten a nombroses barreres a l'hora de gaudir dels seus drets fonamentals i de formar part plenament de la comunitat.
Les barreres a les quals s'enfronten varien en funció de cada individu i de les seves necessitats específiques. Per al moviment associatiu de l'autisme és molt important que la societat entengui quines són les barreres a les quals s'enfronten les persones amb TEA perquè això permetrà una millor adaptació a les seves necessitats i reforçarà la inclusió d'aquestes persones en tots els àmbits de la societat.





Mostra el teu suport a les persones amb TEA i TRENCA BARRERES PER L'AUTISME per poder fer una societat inclusiva i accessible per a TOTS.
Descarrega't el cartell de suport a la campanya i escriu el que penses que pot ser una barrera.
Puja les teves fotos o vídeos a les teves xarxes socials amb els hashtags #DiaMundialAutisme i #DiaMundialAutismo.
Aquí pots descarregar-te el cartell de la campanya i fer un selfie trencant barreres per l'autisme.

- Per a mi una barrera és que en els hospitals i centres de salut no sàpiguen com adaptar les proves i consultes mèdiques per respondre a les meves necessitats.
- Per a mi una barrera és que no se m'informi si hi ha algun canvi en la meva rutina.
- Per a mi una barrera és que no se m'expliqui què s'espera de mi en determinades situacions socials.
- Per a mi una barrera és no disposar de cap sistema alternatiu de comunicació o que les altres persones desconeguin com el faig servir.
- Per a mi una barrera és que hagin de passar diversos anys fins a obtenir un diagnòstic especialitzat.
- Per a mi una barrera és que no s'escoltin els meus gustos i preferències.
- Per a mi una barrera és que m'excloguin de la presa de decisions sobre la meva vida.
- Per a mi una barrera és que els altres només vegin en mi les característiques dels TEA, però no sàpiguen res sobre els meus gustos o interessos.
- Per a mi una barrera és que les empreses no sàpiguen què puc aportar amb el meu treball.
- Per a mi una barrera és no tenir suports ni oportunitats per demostrar que puc viure de manera independent.
- Per a mi una barrera és no poder gaudir de la meva sexualitat.
- Per a mi una barrera és no poder anar al cinema o als centres comercials perquè l'estimulació sensorial em sobrepassa.
- Per a mi una barrera és que la societat només escolti mites sobre els TEA però no sàpiga realment res sobre les persones amb TEA.
- Per a mi una barrera és no poder estudiar en un col·legi ordinari perquè no està preparat per respondre a les meves necessitats educatives.
- Per a mi una barrera és haver de deixar d'estudiar per no comptar amb els suports que necessito.
- Per a mi una barrera és no tenir amics i amigues de la meva edat que em respectin i em comprenguin.
- Per a mi una barrera és no poder envellir a la llar i en l'entorn en el qual sempre he viscut.
- Per a mi una barrera és que la societat no conegui què són els trastorns de l'espectre de l'Autisme.
- Per a mi una barrera és que els altres no coneguin les meves capacitats i potencialitats, i que només es fixin en els meus punts febles.
- Per a mi una barrera és [...]

Signa el manifest oficial i ajuda'ns a fer una societat accessible per a les persones amb TEA.
Col·labora amb la teva signatura!.


New York, 2 abril 2017
En aquest Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, ajudem tots a canviar les actituds vers les persones amb autisme i a reconèixer els seus drets com a ciutadans, que, igual que tots els altres, tenen dret a reivindicar aquests drets i a prendre decisions sobre la seva vida d'acord amb els seus propis desitjos i preferències. Renovem també la nostra promesa gravada en l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de no permetre que ningú es quedi enrere i d'assegurar que totes les persones puguin contribuir com a membres actius a formar societats pacífiques i pròsperes.
Com s'assenyala en la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, la capacitat jurídica i l'igual reconeixement com a persones davant la llei són drets inherents dels quals persones amb autisme gaudeixen en igualtat de condicions amb els altres membres de les nostres societats.
En l'exercici d'aquests drets i de la seva llibertat per prendre les seves pròpies decisions, assegurem-nos que posem a la disposició de les persones amb autisme les facilitats i el suport necessaris. Amb accés al suport que necessiten i trien, les persones amb autisme estaran apoderades per fer front a les principals fites de la vida de totes les persones, com decidir on i amb qui volen viure, si es casen i funden una família, quin tipus de treball volen desenvolupar, i com gestionar les seves finances personals.
Quan gaudeixin d'igualtat d'oportunitats per a ser autosuficients i prendre les seves pròpies decisions, les persones amb autisme estaran empoderades per contribuir de manera més intensa i positiva al nostre futur comú.
Sr. António Guterres (Portugal)
Secretari General de les Nacions Unides (gener de 2017 - desembre 2021)