2-abril-2017/18

La Federació Catalana d'Autisme (FECCA), en coordinació amb la Confederación Autismo España, la Confederación Española de Autismo (FESPAU) i Autism Europa, promouen una campanya de conscienciació per donar a conèixer aquest trastorn a la societat i atreure l'atenció sobre les necessitats i la realitat de les persones amb Trastorn de l' espectre de l'Autisme (TEA) i les seves famílies.

"Trenquem junts barreres per l'autisme. Fem una societat accessible" és el tema triat pels anys 2017 i 2018 per celebrar el 2 d'abril el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme.

Les persones amb autisme s'enfronten a nombroses barreres a l'hora de gaudir dels seus drets fonamentals i de formar part plenament de la comunitat.

Les barreres a les quals s'enfronten varien en funció de cada individu i de les seves necessitats específiques. Per al moviment associatiu de l'autisme és molt important que la societat entengui quines són les barreres a les quals s'enfronten les persones amb TEA perquè això permetrà una millor adaptació a les seves necessitats i reforçarà la inclusió d'aquestes persones en tots els àmbits de la societat.


Pòster de la campanya


Banner de la campanya


Capçalera Facebook


Capçalera Twitter


Flyer per compartir


Cartell "Il·lumina'l blau"

Mostra el teu suport a les persones amb TEA i TRENCA BARRERES PER L'AUTISME per poder fer una societat inclusiva i accessible per a TOTS.

Descarrega't el cartell de suport a la campanya i escriu el que penses que pot ser una barrera.

Puja les teves fotos o vídeos a les teves xarxes socials amb els hashtags #DiaMundialAutisme i #DiaMundialAutismo.

Aquí pots descarregar-te el cartell de la campanya i fer un selfie trencant barreres per l'autisme.


Cartell editable

 • Per a mi una barrera és que en els hospitals i centres de salut no sàpiguen com adaptar les proves i consultes mèdiques per respondre a les meves necessitats.
 • Per a mi una barrera és que no se m'informi si hi ha algun canvi en la meva rutina.
 • Per a mi una barrera és que no se m'expliqui què s'espera de mi en determinades situacions socials.
 • Per a mi una barrera és no disposar de cap sistema alternatiu de comunicació o que les altres persones desconeguin com el faig servir.
 • Per a mi una barrera és que hagin de passar diversos anys fins a obtenir un diagnòstic especialitzat.
 • Per a mi una barrera és que no s'escoltin els meus gustos i preferències.
 • Per a mi una barrera és que m'excloguin de la presa de decisions sobre la meva vida.
 • Per a mi una barrera és que els altres només vegin en mi les característiques dels TEA, però no sàpiguen res sobre els meus gustos o interessos.
 • Per a mi una barrera és que les empreses no sàpiguen què puc aportar amb el meu treball.
 • Per a mi una barrera és no tenir suports ni oportunitats per demostrar que puc viure de manera independent.
 • Per a mi una barrera és no poder gaudir de la meva sexualitat.
 • Per a mi una barrera és no poder anar al cinema o als centres comercials perquè l'estimulació sensorial em sobrepassa.
 • Per a mi una barrera és que la societat només escolti mites sobre els TEA però no sàpiga realment res sobre les persones amb TEA.
 • Per a mi una barrera és no poder estudiar en un col·legi ordinari perquè no està preparat per respondre a les meves necessitats educatives.
 • Per a mi una barrera és haver de deixar d'estudiar per no comptar amb els suports que necessito.
 • Per a mi una barrera és no tenir amics i amigues de la meva edat que em respectin i em comprenguin.
 • Per a mi una barrera és no poder envellir a la llar i en l'entorn en el qual sempre he viscut.
 • Per a mi una barrera és que la societat no conegui què són els trastorns de l'espectre de l'Autisme.
 • Per a mi una barrera és que els altres no coneguin les meves capacitats i potencialitats, i que només es fixin en els meus punts febles.
 • Per a mi una barrera és [...]

Signa el manifest oficial i ajuda'ns a fer una societat accessible per a les persones amb TEA.

Col·labora amb la teva signatura!.


Visualitza el manifest
en català


Signa online el manifest

New York, 2 abril 2017

En aquest Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, ajudem tots a canviar les actituds vers les persones amb autisme i a reconèixer els seus drets com a ciutadans, que, igual que tots els altres, tenen dret a reivindicar aquests drets i a prendre decisions sobre la seva vida d'acord amb els seus propis desitjos i preferències. Renovem també la nostra promesa gravada en l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de no permetre que ningú es quedi enrere i d'assegurar que totes les persones puguin contribuir com a membres actius a formar societats pacífiques i pròsperes.

Com s'assenyala en la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, la capacitat jurídica i l'igual reconeixement com a persones davant la llei són drets inherents dels quals persones amb autisme gaudeixen en igualtat de condicions amb els altres membres de les nostres societats.

En l'exercici d'aquests drets i de la seva llibertat per prendre les seves pròpies decisions, assegurem-nos que posem a la disposició de les persones amb autisme les facilitats i el suport necessaris. Amb accés al suport que necessiten i trien, les persones amb autisme estaran apoderades per fer front a les principals fites de la vida de totes les persones, com decidir on i amb qui volen viure, si es casen i funden una família, quin tipus de treball volen desenvolupar, i com gestionar les seves finances personals.

Quan gaudeixin d'igualtat d'oportunitats per a ser autosuficients i prendre les seves pròpies decisions, les persones amb autisme estaran empoderades per contribuir de manera més intensa i positiva al nostre futur comú.

Sr. António Guterres (Portugal)
Secretari General de les Nacions Unides (gener de 2017 - desembre 2021)